Stiahnut.sk

Ochrana súkromia vo Windows 10

Windows 10 na jednej strane žne pochvaly pre návrat ku koreňom a rozumnú evolúciu najobľúbenejšieho počítačového operačného systému, ale na druhej strane sa musí vysporiadať aj s často nezmyselnou vlnou paniky kvôli údajnému narušovaniu súkromia a zdieľaniu vašich dát s Microsoftom. Pravdou je, že Windows 10 ide o niečo ďalej ako predchádzajúce verzie "okien", ale nič tragické to rozhodne nie je - pre drvivú väčšinu bežných používateľov sa nič nedeje. Ak však patríte medzi používateľov, ktorí chcú s Microsoftom zdieľať čo najmenej informácií, môžete si hromadu defaultne povolených zdieľaní vypnúť, je to ľahké.

Voľby pri inštalácii systému

Najjednoduchšie vypnete zdieľanie mnohých informácií už pri inštalácii Windows 10. V jednom z posledných krokov môžete vybrať "Použiť expresné nastavenia", a ak tak urobíte, Windows 10 bude (môže) posielať nemálo údajov o tom, ako počítač používate. Ak ale kliknete na "Prispôsobenie nastavení", môžete všetko povypínať. Bežný užívateľ pravdepodobne nerozozná stav, keď je všetko zapnuté, proti opačnému, pričom sa nemusíte báť, že by Microsoft získaval nejaké citlivé neanonymné údaje o vašej osobe - áno, môže sa to teoreticky stať pri odosielaní dát k diagnostike po páde systému, avšak ani v takom prípade nesmie Microsoft fragmenty údajov (vytiahnuté z dát uložených v pamäti) nijako zneužiť.

Zmena po inštalácii

Ak už Windows 10 nainštalovaný máte, nemusíte sa báť - prenastavenie je možné vykonať jednoducho v nastavení Súkromia (jednoducho v ponuke Štart kliknite na položku Nastavenia a tu vyberte predposlednú ikonku). Opäť, všetko tu môžete povypínať. Na druhú stranu sú ale niektoré voľby napojené už na aplikácie, ktoré po vypnutí v záložke Kamera napríklad nebudú mať prístup k vašej webkamere a podobne.

  • Všeobecné - tu až na druhú voľbu (filter SmartScreen) nejde o nastavenie slúžiace na zvýšenie bezpečnosti.
  • Poloha - umožňuje napríklad sťahovanie presných informácií o počasí podľa vašej lokality, v zásade nič dôležité, možno povypínať.
  • Kamera - majú mať aplikácie (možno zvoliť aj jednotlivé) prístup k vašej webkamere, alebo nie?
  • Mikrofón – to isté, čo pri kamere.
  • Reč, rukopis a zadávanie - ide o diagnostiku vášho hlasu a rukopisu kvôli digitálnej asistencii Cortana, ktorá je u nás a v našom jazyku nedostupná, môžete s kľudom vypnúť.
  • Informácie o účte – ide o obdobu pre prihlasovanie cez Google alebo Apple ID do aplikácií v inteligentných telefónoch. Pokiaľ využívate ModernUI aplikácie, ktoré toto vyžadujú, budete musieť nechať povolené - opäť možno vybrať pre jednotlivé aplikácie.
  • Kontakty – podobné nastavenie ako u Informácií o účte. Tentokrát ide o to, či majú mať aplikácie prístup k vašim kontaktom.
  • Kalendár – majú mať aplikácie prístup k vášmu kalendáru?
  • Správy – môžu aplikácie posielať/čítať SMS správy?
  • Spätná väzba a diagnostika – tu môžete nastaviť, koľko dát sa má posielať Microsoftu o tom, ako celkovo váš systém funguje. Toto nejde vypnúť, môžete zvoliť ale minimálny objem dát výberom "Základné".

Zákerné aktualizácie

Vyhľadávanie a inštaláciu aktualizácií novo vo Windows 10 nevypnete. To samo o sebe je dosť podivné a fakticky ide o väčšiu zmenu než pri príchode (dnes už u desktopov zavrhnutého) Metra (ModernUI). Počítačový systém sa tým totiž dostáva do úplne iného postavenia - už ho nikdy nebudete môcť ovplyvniť a prispôsobiť tak, ako ste mohli byť zvyknutí, už pôjde navždy o neustále sa meniaci svet plne v moci Microsoftu (teda ak si nevypnete pripojenie na internet…).

S aktualizáciami sa ale spája aj ďalšia nie celkom všedná "vychytávka". Štandardne je povolené zdieľanie aktualizácií. To funguje na rovnakom princípe ako torrenty a čím ďalej viac sa používa aj v oficiálnom šírení dát k užívateľom, či už hier alebo softvéru. Tie časti aktualizácií, ktoré už ste si stiahli, sú z vášho PC zdieľané ostatným užívateľom, rovnako tak je tomu aj naopak, ostatní používatelia vám posielajú časti, ktoré ešte nemáte. Tento decentralizovaný spôsob poskytovania dát samozrejme výrazne zníži vyťaženie serverov Microsoftu, avšak na druhú stranu to môže spomaľovať vaše pripojenie a pri obmedzenom dátovom pláne by sa upload mohol nepríjemne prejaviť na dosiahnutí FUP limitu. Od Microsoftu nie je príliš pekné ani to, že vypnúť túto fičuru môžete až v hlboko zanorenom menu. Nájdite si v Nastaveniach položku Aktualizácia a zabezpečenia, tu vyberte Rozšírené možnosti a potom ešte "Zvoliť spôsob doručovania aktualizácií" - tu, ak chcete torrentom podobné zdieľanie vypnúť, prepnite na Vypnuté, prípadne môžete obmedziť zdieľanie aktualizácií na počítače v miestnej sieti.

Autor: Jakub Dočkal  |   Publikováno: 7.10.2015   |   Zobrazeno: 2138x

Značky

Podobné články

Diskusia

Žádosti o rady prosím směrujte do poradny.

Napísať odkaz

Meno:
Email:
Opište znaky opačně  a b 4 8 4 c  :
 
Odkaz :

Stiahnuť - Kontakt - Pridanie aplikácie - RSS

Súhlasím Používame cookies, aby sme mohli prevádzkovať túto internetovú stránku a zlepšiť Vašu užívateľskú spokojnosť. Ak budete pokračovať bez zmeny nastavení, predpokladáme, že súhlasíte s ukladaním súborov cookies z internetových stránok. (Ďalšie informácie)